Månadsbrev 2023-09

Hej fotovänner 

Efter en välbesökt fotoutställning i folkets park blickar vi fram emot en massa saker som är på gång.

Vi har fått erbjudande från Eslövs fotoklubb där en fotograf från Kävlinge fotoklubb får visa upp sina bilder på deras fotofestival den 14 oktober. De har en del av festivalen som kallas 20 x 20. Där några fotgrafer får visa upp 20 st av sina bilder i 20 sekunder/bild och samtidigt berätta om varje bild. Det är här vi har fått en plats låter detta intressant så skicka ett mail till niklas@kavlingefotoklubb.se senast den 3 september. Därefter kommer platsen att lottas ut bland de som anmält sitt intresse.

Vi kommer också att arrangera en fotoutställning i lilla kulturhuset den 11-12 november. Vill ni ställa ut då så anmäler ni er senast den 30 september, beroende på antalet anmälda bestäms hur mycket plats varje medlem får.

14 september kl. 18.00-20-00 
Lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Lundabon Jonas Dahlström kommer till Kävlinge Fotoklubb för en föreläsning om sitt bokprojekt ”07:27:47” som gavs ut 2020 och som rönt mycket uppmärksamhet både i Norden men även övriga världen.

Alla bilder är tagna i Sverige mellan 2016 och 2020. Sorterade efter timme, minut och sekund av deras exponering bildar de en sekvens som utspelar sig under exakt 12 timmar.
Så här beskriver Jonas själv sitt projekt ”Under hela detta projekt försökte jag fånga den grafiska skönheten i vanliga miljöer genom att fokusera på den strikta och minimalistiska estetik som uppstår i samspelet mellan ljus och skuggor, människor och arkitektur. Genom att kombinera det med gatufotografiets omedelbarhet kan det ses som en studie inte bara av stadsmiljön, utan också av förhållandet mellan denna miljö och människan.

Ämnena befinner sig alla i ett tillstånd av övergång, på en resa från en plats till en annan, i tid och rum. Som fotograf befann jag mig på en liknande resa. I mitt sökande efter platser reste jag från söder till norr, från stadskärnor till förorter i slutet av linjen. Någonstans under denna process började jag inse att de yttre landskapen som jag ville fånga lika mycket var projektioner av ett inre landskap. Genom min kamera kunde jag se dess konturer framträda, med staden som bakgrund.

Boken har vunnit priser vid Fine Art Photography Awards, Minimalist Photography Awards, Moscow International Foto Awards, Tokyo International Foto Awards och ND Awards. Den nominerades även till Fotografis portföljpris i Norge och belönades med bidrag från Svenska Författarfonden. Den presenterades på Paris Photo 2021.
Inslag från Tv4 tidigare i augusti när han Planket på Söder, Stockholm.
https://www.tv4play.se/klipp/19c79dd42d543d03b096/folkfest-med-fotografier-i-fokus?fbclid=IwAR3kX8lgn8-cTKKK6Kpw1bKT9ddLuJeNYYhs2AeL8gEyW8DeJh_tktuEB5U
Boken kommer att finnas till försäljning.

28 september kl. 18.00-20.00 
12 oktober  kl. 18.00-20-00 
Lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Conny Magnusson från FFIM, Fotografiska föreningen i Malmö kommer till oss för att prata, visa och lära ut om hur du tar bättre bilder med blixt. För att fotografera med blixt tycker många är både krångligt och svårt, för att inte nämna HUR FULT det ser ut med blixtbilder!

Det är alla dessa fördomar, som Conny ska försöka slå hål på och istället lära oss hur blixten arbetar och fungerar på din kamera. Om hur blixten bestämmer bländaren och det omgivande ljuset tiden.

Båda kvällarna kommer Conny att varva teori med praktik så tar med dig din egen kamera och blixt till två intressanta och roliga kvällar!

Mvh
Niklas Klaesson 
Ordförande 
Kävlinge fotoklubb