Kävlinge FotoKlubb startades som en kul grej av Filip Lenrick 2019 i Juni då han startade ett Instagramkonto med just namnet Kävlinge FotoKlubb. Kontot var från början bara Filips och föreningen fans inte som förening utan bestod enbart av Filip.

I Oktober 2019 träffades Ingvar Willexberg och Filip och tog en fotopromenad, där och då den dagen bestämde sig dessa två herrar att bilda Kävlinge FotoKlubb. Man bestämde att första gången skulle vara en fika, den här fikan skulle vara andra torsdagen i varje månad. Information om detta skulle de lägga ut på internet.

Ingvar startade en Facebooksida och registrerade även en domän (hemsidan www.kavlingefotoklubb.se). Via de sociala medierna kom det ut lite information om att det skulle vara en fika. Men det är svårt att ordna en fika på kvällar så platsen fick bli Dream Garden i Kävlinge.

Filip och Ingvar var inte säkra på om någon skulle komma på deras fika, men de visste att de var två i vart fall. Torsdagen kom och det kom åtta personer till första fikan. Här diskuterades det olika möjligheter och det pratades om att bilda en förening och det pratades om att man kunde bilda på olika sätt. Slutsatsen av den här första fikan blev att de skulle hållas några fler tillfällen med fika för att se om andra var intresserade av fotoklubben.