Blog

Månadsbrev 2024-03

Hej fotovänner 

I morgon kl.14.00 är det årsmöte för Kävlinge fotoklubb i gamla stationshuset Furulund,  där bland annat ordförandeposten står på omval så vi får se om detta blir mitt sista månadsbrev. Efter årsmötet bjuds det på smörgåstårta och bildvisning av Bengt Lerkén.

Inför varje träff Kävlinge fotoklubb arrangerar skapas det ett evenemang på klubbens medlemssida på Facebook, där får ni gärna anmäla er om ni kommer så vet vi på ett ungefär hur många som dyker upp.

14 mars kl 18.00-20-00 
Lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Föreläsning av Jonas Dahlström som berättar om sitt bokprojekt 07.27.47 
Efter föreläsningen blir det fika och planering av framtida utställningar på Kävlinges fotovägg.

Mvh
Niklas Klaesson 
Ordförande 
Kävlinge fotoklubb

Månadsbrev 2024-02

Hej fotovänner 

Ni har väl inte glömt att betala medlemsavgiften för 2024.
Vill ni vara med i årsboken skall ett jämnt antal bilder tagna under 2023 (maximalt 6 st) vara inskickade till lerken@telia.com senast den 29/2 

Vill ni visa upp bilder på Kävlinges fotovägg skickar ni dem till fotovagg@kavlingefotoklubb.se 
Kommande tema är påsk och skall skickas in senast den 29/2

8 februari kl. 18.00-20.00 
Lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Föreläsning om konsertfotografering av Cecilia Ebbesson. Det finns ett evenemang för detta på Kävlinge fotoklubbs medlemssida på Facebook där ni kan anmäla er om ni kommer eller inte.

22 februari kl. 18.00-20-00 
Lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Bildvisning tema ”IS” ta med upp till 10 bilder på ett usb-minne
Det finns även möjlighet för 1-2 medlemmar att presentera sig själv eller ett eget tema.
Detta anmäler ni till niklas@kavlingefotoklubb.se senast dagen innan 

10 mars kl 14.00
Gamla stationshuset Furulund 
Årsmöte för Kävlinge Fotoklubb 
Kallelse skickas även ut med post inom kort

Mvh
Niklas Klaesson 
Ordförande 
Kävlinge fotoklubb 

Månadsbrev 2024-01

Hej fotovänner 

God fortsättning på det nya året.2023 var ett händelserikt år med bland annat två välbesökta fotoutställningar, bildvisningar, fotopromenader och marknadsföring av klubben vid vårmarknad och julmarknad. 

Vår kalender Kävlinge förr och nu har blivit riktigt populär, alla 200 ex såldes slut i början av december.

I mitten av december kom Kävlinges fotovägg upp på mårtensgatan och första miniutställningen är på plats. Målet är att byta ut bilder minst en gång i månaden med för tiden ett passande tema. Kommande tema är vinter som kommer upp i mitten av januari. 

Alla bilder som visas på fotoväggen kommer även att visas på vår hemsida. 

2024 firar Kävlinge kommun 50 år har ni några idéer på hur vi kan uppmärksamma detta så skicka era förslag till info@kavlingefotoklubb.se 

Inför varje träff vi har 2024 kommer vi att skapa ett evenemang på Kävlinge fotoklubbs medlemssida på Facebook 

Där ni anmäler er om ni kommer. Detta gör vi för att kunna ha lite koll på hur många vi blir. 

Nytt år innebär också att det är dags att betala medlemsavgiften för 2024. Detta gör ni senast den 31/1 på bankgiro 5490-1079 eller swish 123 505 13 13

Snart går årsboken med bilder från 2023 i tryck så glöm inte bort att skicka in dina bilder till lerken@telia.com 

11 januari  kl. 18.00-20-00 
Lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Fotopromenad I byn.
Kommande bildvisningstema är ”ljus i mörkret” så det kan ju vara bra att ha i åtanke vid denna promenad 

25 januari kl. 18.00-20-00 
Lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Bildvisning tema ”ljus i mörkret ”
Ta med upp till 10 bilder på ett usb-minne 

Nytt för årets bildvisningar är att en till två medlemmar får inleda kvällen med ca 15 min att visa bilder ett helt eget valt tema (ex. en speciell resa eller presentera sig själv) maila ert intresse för detta minst en vecka innan den aktuella bildvisningen till info@kavlingefotoklubb.se 

Mvh
Niklas Klaesson 
Ordförande 
Kävlinge fotoklubb 

Månadsbrev 2023-12

Hej fotovänner 

Året börjar närma sig slutet och det är dags att summera det med en ny årsbok.
Ni skickar in ett jämnt antal bilder ni vill ha med i boken (max 6 st) till 
lerken@telia.com

Vi kommer att vara med på julmarknaden i Kävlinge den 9 december kl. 10.00-16.00 Vill ni hjälpa till att bemanna vår plats som i år är inomhus i gamla Kävlinge zoos lokaler på unionsgatan så anmäl er till niklas@kavlingefotoklubb.se och skriv mellan vilka tider ni kan vara där.

14 december kl. 18.00-20-00 Lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Kurs i kamerateknik, Eva Hallkvist kommer och utbildar oss i grunderna för fotografering.

28 december kl. 18.00-20-00 Lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Bildvisning av månadens tema ”mitt konstverk”. 
Du väljer ut ett eller flera kända konstverk och tar med en bild av dessa, samt bilder på hur du gjort en egen tolkning av samma konstverk

Mvh
Niklas Klaesson 
Ordförande 
Kävlinge fotoklubb 

Månadsbrev 2023-11

Hej fotovänner 

November är här och det innebär utställning i lilla kulturhuset, bifogar en affisch som ni får sprida vidare för att få många besökare.

9 November kl. 18.00-20-00 
Fotoutflykt 
Denna höstkväll tänkte vi åka till trollenäs slott. Vi träffas på parkeringen vid sibylla (bredvid Kävlinge järnvägsstation) kl. 18.00 för att åka gemensamt dit.

11-12 november kl. 12.00-16.00 
Fotoutställning lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Vi som ställer ut träffas fredag kväll kl. 18.00 för att hänga upp våra tavlor. Det finns fortfarande plats kvar om någon mer är intresserad av att visa upp sina bilder tagna I Kävlinge kommun 

23 november kl. 18.00-20-00 
Bildvisning lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Bildvisning av månadens tema ”HUMOR”
ta med upp till 10 bilder med temat på ett usb-minne 

Mvh
Niklas Klaesson 
Ordförande 
Kävlinge fotoklubb 

Månadsbrev 2023-10

Hej fotovänner 

Hösten och alla dess färger närmar sig med stormsteg. Glöm inte bort att anmäla er till fotoutställningen den 11-12 november i lilla kulturhuset. Men innan dess har vi lite andra evenemang på gång.

12 oktober kl. 18.00-20-00 
Lilla kulturhuset,  mejerigränd,  Kävlinge 
Fortsättning av Connys blixtskola. Ni som inte var med förra gången hittar lite tips och trix här https://www.connym.se/anvand-blixt-raddare-i-noden-eller-standig-kompis

26 oktober kl. 18.00-20-00 
Lilla kulturhuset,  mejerigränd,  Kävlinge 
Bildvisning med månadens tema ”STRÅLANDE” tag med upp till 10 bilder på ett usb-minne.
Men innan vi tittar på tema bilderna har vi fått ett uppdrag av Fjälkinge fotoklubb att bedöma bilder från två av deras klubbtävlingar. 

Månadsbrev 2023-09

Hej fotovänner 

Efter en välbesökt fotoutställning i folkets park blickar vi fram emot en massa saker som är på gång.

Vi har fått erbjudande från Eslövs fotoklubb där en fotograf från Kävlinge fotoklubb får visa upp sina bilder på deras fotofestival den 14 oktober. De har en del av festivalen som kallas 20 x 20. Där några fotgrafer får visa upp 20 st av sina bilder i 20 sekunder/bild och samtidigt berätta om varje bild. Det är här vi har fått en plats låter detta intressant så skicka ett mail till niklas@kavlingefotoklubb.se senast den 3 september. Därefter kommer platsen att lottas ut bland de som anmält sitt intresse.

Vi kommer också att arrangera en fotoutställning i lilla kulturhuset den 11-12 november. Vill ni ställa ut då så anmäler ni er senast den 30 september, beroende på antalet anmälda bestäms hur mycket plats varje medlem får.

14 september kl. 18.00-20-00 
Lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Lundabon Jonas Dahlström kommer till Kävlinge Fotoklubb för en föreläsning om sitt bokprojekt ”07:27:47” som gavs ut 2020 och som rönt mycket uppmärksamhet både i Norden men även övriga världen.

Alla bilder är tagna i Sverige mellan 2016 och 2020. Sorterade efter timme, minut och sekund av deras exponering bildar de en sekvens som utspelar sig under exakt 12 timmar.
Så här beskriver Jonas själv sitt projekt ”Under hela detta projekt försökte jag fånga den grafiska skönheten i vanliga miljöer genom att fokusera på den strikta och minimalistiska estetik som uppstår i samspelet mellan ljus och skuggor, människor och arkitektur. Genom att kombinera det med gatufotografiets omedelbarhet kan det ses som en studie inte bara av stadsmiljön, utan också av förhållandet mellan denna miljö och människan.

Ämnena befinner sig alla i ett tillstånd av övergång, på en resa från en plats till en annan, i tid och rum. Som fotograf befann jag mig på en liknande resa. I mitt sökande efter platser reste jag från söder till norr, från stadskärnor till förorter i slutet av linjen. Någonstans under denna process började jag inse att de yttre landskapen som jag ville fånga lika mycket var projektioner av ett inre landskap. Genom min kamera kunde jag se dess konturer framträda, med staden som bakgrund.

Boken har vunnit priser vid Fine Art Photography Awards, Minimalist Photography Awards, Moscow International Foto Awards, Tokyo International Foto Awards och ND Awards. Den nominerades även till Fotografis portföljpris i Norge och belönades med bidrag från Svenska Författarfonden. Den presenterades på Paris Photo 2021.
Inslag från Tv4 tidigare i augusti när han Planket på Söder, Stockholm.
https://www.tv4play.se/klipp/19c79dd42d543d03b096/folkfest-med-fotografier-i-fokus?fbclid=IwAR3kX8lgn8-cTKKK6Kpw1bKT9ddLuJeNYYhs2AeL8gEyW8DeJh_tktuEB5U
Boken kommer att finnas till försäljning.

28 september kl. 18.00-20.00 
12 oktober  kl. 18.00-20-00 
Lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Conny Magnusson från FFIM, Fotografiska föreningen i Malmö kommer till oss för att prata, visa och lära ut om hur du tar bättre bilder med blixt. För att fotografera med blixt tycker många är både krångligt och svårt, för att inte nämna HUR FULT det ser ut med blixtbilder!

Det är alla dessa fördomar, som Conny ska försöka slå hål på och istället lära oss hur blixten arbetar och fungerar på din kamera. Om hur blixten bestämmer bländaren och det omgivande ljuset tiden.

Båda kvällarna kommer Conny att varva teori med praktik så tar med dig din egen kamera och blixt till två intressanta och roliga kvällar!

Mvh
Niklas Klaesson 
Ordförande 
Kävlinge fotoklubb 

Månadsbrev 2023-08

Månadsbrev 2023-08

Hej fotovänner 

Nu är det snart dags för en av våra stora utställningar. Ni får gärna hjälpa till att sprida annonsen så vi får många besökare.

10 augusti kl. 18.00-20-00 
Lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Vi laminerar bilder inför utställningen.
Lamineringsfickor i A3 och A4 format tillhandahåller klubben för alla medlemmar.

12 augusti kl. 12-16
Silverforsen folkets park Kävlinge 
Med över 20 anmälda utställare blir detta klubbens hittills största fotoutställning.
Vi som ställer ut träffas i parken kl. 10.00 och sätter upp linor och bilder så att allt är klart till kl 12 då alla är välkomna att besöka LINAN 2023. 

24 augusti kl. 18.00-20-00 
Lilla kulturhuset mejerigränd Kävlinge 
Bildvisning av månadens tema som är “BLÅ”
Ta med max tio bilder med månadens tema på ett usb-minne 

Mvh
Niklas Klaesson 
Ordförande 
Kävlinge fotoklubb 

Månadsbrev 2023-07

Hej fotovänner

På grund av tekniska problem blir det ett något försenat månadsbrev.
Ni glömmer väl inte bort att anmäla er till linan utställningen den 12 augusti i folkets park.
Programmet för hösten är i stort sett klart och ligger ute på hemsidan nu kavlingefotoklubb.se 
Vi fortsätter med träffar den andra och fjärde torsdagen i månaden.

13 juli kl. 18.00-20-00
Stenkullevägen 25 Kävlinge 
Det har ju blivit en tradition att varje sommar grilla hos ordförande och så gör vi även i år. 
Ta med er vad ni vill äta och dricka så tänder vi grillen vid 18-tiden

27 juli kl. 18.00-20.00
Silverforsen folkets park Kävlinge 
Vi träffas vid Stinas i parken och går ut på en fotopromenad 

Mvh
Niklas Klaesson 
Ordförande 
Kävlinge fotoklubb